W marcu wydawało się nam, że podporządkowanie się restrykcjom związanym z covid przyniesie poprawę w ciągu kilku tygodni i wręcz zalecaliśmy to naszym klientom.
Utwierdzał nas w tym przekonaniu fakt, że oferowana przez rząd pomoc, mimo bałaganu i wielu niejasności, pozwalała przetrwać pierwszy lockdown wielu lodziarniom, kawiarniom i firmom związanym z branżą.
Obecnie mamy "drugą falę", z kilkadziesiąt razy większą liczbą zakażeń niż w marcu. Mimo, że trudno byłby wykazać bezpośredni związek obecnego stanu z działalnością lodziarni czy kawiarni, uznano jednak za celowe nas zamknąć. Sytuacja jest gorsza niż wiosną, bo nie rysuje się prespektywa jakiejkowiek sensownej pomocy ze strony państwa.
Pozostaje nam próbować ratować się sprzedażą na wynos i czekać na lepsze czasy, których nadejścia jeszcze przed Świętami życzymy wszystkim!
...kiedy na początku marca zakończyśmy remont i zaplanowaliśmy otwarcie naszej flagowej lodziarni - zaczął się koronawirus,
...kiedy poluzowano restrykcje i zaplanowaliśmy otwarcie - nasz lokal został zalany w wyniku prac remontowych w budynku,
...kiedy usunęliśmy skutki zalania i zaplanowaliśmy otwarcie ( na 13 lipca, w 19. urodziny lodziarni ) - odmówiła współpracy witryna do lodów, okazało się, że po blisko 15-tu latach pracy wymaga generalnego remontu.
Po raz czwarty zaplanowaliśmy otwarcie na 18 lipca, i tym razem udało się, chociaż nie bez chwilowych perturbacji.
Ale działamy, i dołożymy starań, aby lody w Malinovej znowu stały się produktem referencyjnym, tak jak blisko dwadzieścia lat temu.
Zapraszamy! > zobacz więcej
Uwaga - ze względu na obowiązujący reżim sanitarny, praktyki lodziarskie w Malinovej nie będą na razie możliwe.
Wchodzące 1 lipca nowe regulacje VAT-u zawierają także nowe podejście do kwestii kwalifikowania sprzedaży lodów na porcje jako usługi gastronomicznej.
Art. 41 ust. 12f ustawy o VAT przewiduje stosowanie stawki 8% do wszystkich czynności (tj. do dostaw towarów i świadczenia usług), które według PKWiU 2015 są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem. (za ksiegowosc.infor.pl ).
Czyli wszyscy stosujący przy sprzedaży lodów na porcje stawkę 5% muszą ją zmienić na 8%!
Kwestia opodatkowania lodów zapakowanych do pudełka pozostaje otwarta.
Może powoli, ale coraz wyraźniej, o czym świadczą kolejki po lody - dłuższe niż normalnie ze względu na obowiązkowy dystans.
Nasze biuro pracuje już normalnie, od godz. 8 do 16.
Nasi przedstawiciele terenowi są do dyspozycji bez ograniczeń, oczywiście z zachowaniem wymaganych środków ostrożności.
Chętnie pomogą, tak w kwestiach techonogicznych, jak w skorzystaniu z wielu form promocji naszych produktów.
Zanim sezon wejdzie na pełne obroty, jest jeszcze czas na wdrożenie naszej aplikacji "Kalkulator lodów" - to naprawdę pomaga!
Na przełomie maja i czerwca zanotowaliśmy niewielkie, niezależne od nas, problemy z terminowością dostaw. Pracujemy nad tym - zawsze mieliśmy opinię wiarygodnego dostawcy i zamierzamy ją utrzymać.
Zapraszamy też do naszej lodziarni "Ulica Baśniowa", niedługo wznowimy tam praktyki dla klientów. "Malinova" musi jeszcze trochą poczekać.
Teraz potrzeba nam tylko ładnej pogody...
Jeśli masz jeden z naszych kalendarzy ściennych (lodowy lub czekoladowy), zwróć uwagę, że pod niektórymi datami umieściliśmy informację, że są to szczególne dni, które można wykorzystać marketingowo.
W czerwcu mamy np.:
- sobota, 20 - początek lata,
- wtorek, 23 - dzień Ojca,
- czwartek 25 - światowy dzień Smerfa,
- piątek, 26 - zakończenie roku szkolnego ( w tym roku może być problematyczne )
a w lipcu:
- wtorek 1 - międzynarodowy dzień Owoców
- wtorek, 7 - światowy dzień Czekolady
- czwartek, 30 - dzień Sernika
My wybraliśmy tylko niektóre dni kojarzące się z naszą branżą, ale dat dedykowanych różnym ( czasem dziwnym ) rzeczom jest dużo więcej.
Wykorzystanie ich jako pretestu do akcji marketingowej zależy tylko od wyobrażni.
Lepiej późno niż wcale - zdjęcia z targów Sigep i ExpoSweet trafiły w końcu do naszych Kronik (link przeniesiony na dól strony po lewej).
Najważniejsze targi lodziarskie i cukiernicze w Polsce.
Trzy dni intensywnej pracy z lodami w renomowanym centrum szkoleniowym Ashanti w Łodzi - doskonała okazja, by podszlifować wiedzę tuż przed sezonem.
1 - 2 marca 2021 - Profesjonalna lodziarnia cz. 1 i 2
Dwudniowe kompleksowe szkolenie teoretyczne i praktyczne, obejmujące niemal wszystkie podstawowe zagadnienia związane z lodziarstwem rzemieślniczym.
Szczegóły i zapisy => tutaj.
3 marca 2021 - Profesjonalna lodziarnia cz. 3
Szkolenie teoretyczne i praktyczne rozszerzające niektóre tematy z poprzednich dwóch dni, przeznaczone dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę i umiejętności. Może być traktowane jako kontynuacja - dla uczestników poprzednich dwóch dni, lub niezależne szkolenie dla zawansowanych.
Szczegóły i zapisy => tutaj.
3 marca 2021 - Profesjonalna lodziarnia - komputerowe zarządzenie produkcją - warsztaty
Szkolenie z użytkowania aplikacji przeznaczonej dla managerów i pracowników produkcyjnych w lodziarni rzemieślniczej. Dla pasjonatów lodziarstwa może stać się zaawansowanym narzędziem do tworzenia najbardziej śmiałych receptur.
Szczegóły i zapisy => tutaj.
Polecamy chcącym otworzyć własną lodziarnię, oraz praktykom, którym zależy na podniesieniu swoich kwalifikacji.
Kolejne spotkania z wyjątkowym specjalistą od czekolady - Salvatore Toma, jednym z najważniejszych fachowców prowadzonej przez ICAM szkoły ChocoCube.
Były planowane na 21-22 stycznia 2021, ale z powodu przedłużenia "narodowej kwarantanny" odbędą się póżniej, w dniach 8-9 kwietnia.
Więcej szczegółów i zapisy:
Warsztaty pralinowe
Demo - masterclass
Zapraszamy!
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą doskonałych kremów ICAM o wszechstronnych zastosowaniach - zobacz => tutaj.
Starannie dobrane, wysokiej jakości surowce, idealna struktura, naturalny, czysty smak, przystępne ceny. Kremy ICAM są łatwe w użyciu - sprawdzą się w każdej pracowni cukierniczej, w której dba się o jakość wyrobów i satysfakcję klientów.
Nasi doradcy chętnie pomogą w ich wdrożeniu, teraz wyjątkowo opłacalnemu dzięki atrakcyjnej promocji zobacz => tutaj.
Najlepsze na rynku pudełka do lodów - YETI marki ALCAS, znowu w naszym magazynie! Duży zapas, w pełnym wyborze!
Firma Alcas poinformowała nas, że wzrost zamówień na pudełka YETI spowodowany koronawirusem przekroczył możliwości produkcyjne zakładu i zamówienia będą realizowane z opóźnieniem 6-8 tygodni.
Nasz magazyn także jest pusty, bo popyt na tego rodzaju artykuły wzrósł znacznie ponad oczekiwania.
Rozwiązaniem zastępczym są specjalne kubki plastikowe o pojemnościach 500 ml i 1000 ml oraz dopasowane do nich torebki termoizolacyjne.
Mimo, że droższe od YETI, są one także poszukiwane, ale na razie mamy w magazynie spory zapas.
Koronawirus opóźnił rozpoczęcie sezonu i dopiero od końca maja można było oceniać, jak nasi klienci przyjmują tegoroczne nowości MEC3.
Tradycyjnie, dominują zestawy.
Wygrywa linia Cookies - pierwsze miejsce przypadło zestawowi 14821 COOKIES COCOBOOM.
Zaraz po nim plasuje się także zestaw - 14826 PTYSIE .
Na trzeciej pozycji ex-aequo 14792 QUELLA KAWOWA z kryształkami oraz zestaw 14840 MARSHMALLOW.
Zaraz za podium, ale z wynikami niewiele gorszymi od medalistów ustawiają się
- 18467 LICZI GRANFRUTTA,
- 14791 QUELLA RUBY,
- zestaw 14827 BUENA WHITE,
- 18466 GRANAT GRANFRUTTA.
We wprowadzeniu tych, oraz wielu innych nowości chętnie pomogą, osobiście lub zdalnie, nasi doradcy klienta.
My polecamy jeszcze co najmniej trzy, naszym zdaniem znakomite produkty:
- zestaw 14832 CROCOCO,
- 14795 CROISSANT,
- 14828 ZŁOTY KARMEL variegato.
W tym roku MEC3 zaprezentował wyjątkowo dużo nowości. Opisująca je broszura jest dostępna w Materiałach do pobrania. My mamy jeszcze więcej nowości, bo uzupełniliśmy naszą ofertę o kilka pozycji, których dotychczas nie sprowadzaliśmy do Polski.
W ofercie czekolad ICAM zwraca uwagę nowa czekolada karmelowa VANINI AURUM, a także zapowiedź nowej czekolady CHIMELB z Gwatemali. Pełny katalog produktów ICAM można pobrać tutaj.
Dowiedz się na czas o nowych produktach, promocjach, ważnych wydarzeniach w branży, nowych przepisach i o wielu innych rzeczach, które mogą dotyczyć także Ciebie.Zarejestruj się!
Półprodukty i surowce można kupić na terenie całego kraju we współpracujących z nami hurtowniach.
Zarejestrowany klient może także zamówić je u nas, wskazując hurtownię, która ma zrealizować zamówienie.
Narzędzia i akcesoria można kupić bezpośrednio od nas. Sprzedajemy tylko firmom, osoby prywatne zapraszamy do hurtowni.
Przede wszystkim zasoby naszej strony zastrzeżone dla naszych klientów - lodziarzy. Po zarejestrowaniu otrzymują oni dostęp do cen, składów, receptur i innych danych produktów, do zasobów informacji fachowych, a także do wszechstronnej aplikacji dla lodziarzy - Kalkulatora Receptur.
Jeśli zaopatrujesz się u nas sporadycznie lub w małej skali, możesz zwrócić się do naszego przedstawiciela lub biura - zapewnimy Ci wszechstronne wsparcie do zakupionych towarów.
Jest przeznaczona wyłącznie dla tych lodziarzy, którzy opierają swoją produkcję w większości na dostarczanych przez nas produktach MEC3.
Jeśli uważasz, że spełniasz to kryterium, wyślij do nas zgłoszenie rejestracyjne - od razu po jego pozytywnej weryfikacji otrzymasz login i hasło.
Jeśli jeszcze nie jesteś lodziarzem, ale poważnie myślisz o wejściu do naszej branży - szukasz pracy lub chcesz otworzyć własną lodziarnię - zgłoś się do nas. Przed kontaktem radzimy zapoznać się z zawartością strony dla początkujących.
Byliśmy pierwszą firmą obsługującą polskich lodziarzy na skalę krajową.
Gdy zaczynaliśmy w roku 1991, nie było jakichkolwiek materiałów szkoleniowych dla lodziarzy - musieliśmy je tworzyć sami. Włożyliśmy w to sporo energii i początkowo udostępnialiśmy wszystko, co zrobiliśmy - każdemu, kto chciał.
Dość szybko okazało się, że z naszej pracy korzystają nie tylko nasi klienci - lodziarze, ale nowo powstające firmy naszych konkurentów. Nasiliło się to szczególnie po przystąpieniu Polski do UE, kiedy dostawcy półproduktów do lodów tłumnie ruszyli do naszego kraju.
Od tego czasu staramy się chronić te zasoby naszej strony, które uważamy za naszą własność intelektualną.
Sieć jest gigantycznym, błyskawicznie powiększającym się zbiorem danych. Niestety, wchłania ona bez zastrzeżeń każdą informację i niemal natychmiast ją powiela. Łatwość kopiowania treści i wykorzystywania jej do własnych celów wydaje się być w równym stopniu dobrodziejstwem, jak przekleństwem Internetu.
Stale rosnące zasoby danych i szybsze wyszukiwarki powodują, że znajdujemy znacznie więcej informacji niż jesteśmy w stanie zweryfikować. Dlatego coraz łatwiej też wziąć za dobrą monetę kompletną bzdurę lub paść ofiarą oszustwa.
My zapewiamy, że wszystkie umieszczone tu informacje wynikają wprost z naszej wiedzy i doświadczenia lub pochodzą ze sprawdzonych przez nas źródeł.
Jeśli znajdziesz jakiś błąd lub nieścisłość, będziemy szczerze wdzięczni za wiadomość - jakość tej strony jest dla nas naprawdę ważna.