Proszę czekać...Proszę czekać...
Zobacz nasz profil na Facebooku Przejdź na stronę
 
Ceny - dezinformacja!
2024-04-30

Dementujemy pogłoski o rzekomej generalnej podwyżce naszych cen o 30 - 50% (zależnie do źródła).

Podwyżki dotyczą wyłącznie kakao i produktów je zawierających, które drożeją sukcesywnie, o czym piszemy w INFORMACJACH O PRODUKTACH.

Ceny większości pozostałych produktów są na poziomie z roku 2023, a niektórych nawet niższe, dzięki spadkowi kursu Euro oraz korzystniejszym cenom surowców takich jak mleko czy cukier.

Kwiecień plecień*
2024-04-18

Obecna zmiana pogody spowolniła sprzedaż lodów i wygląda na to, że przez najbliższe dwa tygodnie będziemy mieli nieco mniej pracy.

Poniżej propozycje wykorzystania wolnego czasu.

Naszym zdaniem warto zaprzyjaźnić się z darmową aplikacją PoliczLody, która na przestrzeni lat stała się niezbędnikiem w wielu lodziarniach. Teraz start jest jeszcze łatwiejszy, bo dodaliśmy do aplikacji szczegółowe i czytelne instrukcje oraz pomoc kontekstową. Nie tylko ogarniesz swoje receptury, ale łatwiej przetrwasz wszelkie kontrole. Spróbuj, to się naprawdę opłaca. W razie problemów chętnie pomogą Ci nasi doradcy.

Warto także przyjrzeć się naszej specjalnej ofercie czekolad VANINI, jeśli jej nie znasz, kliknij link poniżej, teraz jest dobry moment na ich wprowadzenie.



Dodatkowo, to najwyższy czas, by pomyśleć o zapasie surowców na majówkę!

*kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata - stare przysłowie polskie.

Twój kalendarz
2023-12-15

Jak co roku, przygotowaliśmy dla naszych Klientów kalendarze ścienne (lodowy lub czekoladowy), zawierające daty różnych wydarzeń branżowych, a także informację o szczególnych dniach roku, które można wykorzystać marketingowo.

Kalendarze 2024

Jeśli kupujesz produkty marki MEC3 do lodów lub czekolady ICAM - od nas lub od współpracującej z nami hurtowni, i chcesz stać się szczęśliwym posiadaczem tego oryginalnego gadżetu, kliknij poniżej, aby nas o tym zawiadomić:

Jesienne impresje
2023-11-06

Jesień 2023


Już po raz trzeci organizujemy spotkania, podczas których prezentujemy ciekawe pomysły na nowe kompozycje lodowe przygotowane z myślą o jesieni i zimie. W trakcie tych spotkań wspólnie z ich uczestnikami oceniamy przygotowane wcześniej pomysły.
Zweryfikowane receptury umieściliśmy w broszurze, którą udostępniamy w plikach do pobrania.

Są tam także broszury z lat ubiegłych, razem blisko 50 ciekawych propozycji.

Przedsprzedaż - dobre informacje!
2023-11-02

Od poniedziałku, 6 listopada, można składać zamówienia w ramach przedsprzedaży 2023/2024. Niewiele brakowało, by ze względu na obecną trudną sytuację nasza coroczna akcja przedsprzedaży została odwołana. Jednak dzięki silnej pozycji i wsparciu MEC3 udało się ją przygotować, i to na warunkach identycznych, jak w roku ubiegłym.

Regulamin i arkusz zamówienia w plikach do pobrania (dostępne dla zalogowanych).

Przyjmowanie zamówień kończymy 15 grudnia 2023.

Zapraszamy do udziału - to się opłaca!

Kontrole w lodziarniach
2023-08-02

W ostatnim okresie notujemy wzmożone kontrole w lodziarniach. O ile te prowadzone przez sanepid są o tej porze roku normą, to nowością jest spora aktywność Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dotychczas stosunkowo rzadko wizytującej lodziarnie.

Zadaniem IJHARS jest badanie jakości oferowanych produktów, w tym ich zgodności z podawanymi konsumentom informacjami takimi jak nazwa, skład, alergeny, wartość odżywcza oraz deklaracje o braku cukru, mleka, wegańskości itp..

Pewne pojęcie o możliwym zakresie kontroli IJHARS daje ciekawy artykuł na portalu rządowym, zachęcamy do przeczytania.

Tu pragniemy przypomnieć, że już od roku 2015 każdy nasz klient - lodziarz ma do dyspozycji darmowe narzędzie do automatycznego tworzenia wszystkich obowiązkowych informacji o produkowanych przez siebie lodach. Jest to nasza aplikacja - Kalkulator Lodów - dostępna od razu po zalogowaniu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapisać na szkolenie lub uzyskać pomoc naszego doradcy,

.

Barbie
2023-07-25

W związku z wejściem na ekrany kin filmu "Barbie" otrzymujemy wiele pytań o produkty, przy pomocy których można zrobić lody w kolorze różowym.

Oto lista z linkami do kart produktów:

- bazy:
08412 CZEKOLADA EXTRA RUBY

- pasty:
14008 BUBBLY (guma balonowa)
14823 UNICORN (różowy)
14032 MALAGA ROSSA
14245B RÓŻA

- variegato:
14791 QUELLA RUBY
14892 ZIARNA I TRUSKAWKI zestaw (różowe jest variegato)
14295B RÓŻA VARIEGATO

- polewa:
15925A TRUSKAWKOWA typ MAGNUM

- dodatkowo polecamy zrobienie lodów owocowych z dodatkiem mleka*, różowe będą lody truskawkowe, poziomkowe i malinowe, oprócz owoców można użyć past:
18047A TRUSKAWKA
18071 POZIOMKA
18080A MALINA
18039A WIŚNIA AMARENA
18086A WIŚNIA

a także (niekoniecznie z dodatkiem mleka):
08089A ARBUZ 500
18098A ARBUZ

Gdyby ktoś chciał, mamy także łyżki do lodów dł. 26 i 30 cm z różową rączką:
GSPPL-RO RÓŻOWA 26 cm
GSPLL-RO RÓŻOWA 30 cm.

Jesteśmy zmartwieni brakiem pytań o kolory czarny, szary i niebieski - jest to jawne pomijanie Kena.

*można połączyć mieszankę na sorbet z mieszanką z pasteryzatora.

Nowości MEC3 już w lodziarniach!
2023-04-20

Pogoda u progu sezonu raczej nie sprzyja jedzeniu lodów, ale niedługo powinno się to zmienić na lepsze. My mamy już pierwsze oceny tegorocznych nowości MEC3 i wyniki sprzedaży z pierwszych dwóch miesięcy.

Ranking otwiera licencjonowany zestaw POKEMON, co było do przewidzenia - śmieszne stworki są bardzo popularne, lody trafiają w gusta zarówno dużych i małych zjadaczy, a dla tych drugich MEC3 zapakował w każdym zestawie pakiet atrakcyjnych gadżetów (który można powiększyć kupując 4 zestawy jednocześnie).

Zaraz po Pokemonie plasuje się Popcorn, który nieoczekiwanie zepchnął z podium Psi Patrol. Lody Popcorn robi się z dwóch produktów - pastyvariegato POPCORN i w tej wersji są najlepiej przyjmowane przez konsumentów. Dynamika sprzedaży jest znacznie większa od przewidywanej przez MEC3 i mogą się zdarzyć przerwy w dostępności, zwłaszcza variegato.

Nowa wersja lodów Psi Patrol jest kontynuacją licencji kupionej przez MEC3 dwa lata temu. Lody pozostają bez zmian, niebieskie (naturalny barwnik - spirulina) z kolorowymi drażetkami, ale jest nowy zestaw gadżetów.

W ścisłej czołówce znalazła się pasta KEFIR. Produkt oddaje wiernie smak naturalnego, świeżego kefiru i doskonale komponuje się z nowymi pastami variegato PESTKI DYNI I JAGODY oraz MIÓD I PŁATKI ZBÓŻ.

Bardzo dobrze przyjęte zostały nowe kremy Quella Chocofru - MALINA & ORZECH LASKOWYPOMARAŃCZE & MIGDAŁY. Połączenie czekoladowego kremu z owocami i orzechami okazało się wyjątkowo udane i smakuje wszystkim.

Ogólnie nowości MEC3, jak co roku wzbudziły duże zainteresowanie i mimo kiepskiej pogody ich zakupy są już powtarzane. Wszystkie nowości można przejrzeć tutaj.

Warsztaty lodziarskie - projektowanie receptur
2022-11-05

Wznawiamy cykl szkoleń przeznaczonych dla lodziarzy, którzy chcą tworzyć własne, autorskie receptury na lody.

Szkolenia będą miały formę całodziennych (10:00 - 17:00) warsztatów, prowadzonych w małych grupach, z zapewnieniem indywidualnego wsparcia naszego doradcy dla każdego uczestnika. > zobacz więcej

Pomoc Ukrainie
2022-02-25

Najskuteczniejsza jest pomoc finansowa - poniżej kilka linków:

Fundacja Siepomaga; #RazemDlaUkrainy; Unicef; #PomagamUkrainie

lub jakiekolwiek inne, które znajdziesz i zweryfikujesz.

Ukraina walczy!
2022-02-24

Dla Ukrainy


Na zlecenie bezwzględnego czekisty z Kremla w nocy 24 lutego rozpoczął się bandycki napad Rosji na Ukrainę.
Codziennie giną tam niewinni ludzie - żołnierze, cywile, dzieci.


Znamy wielu Ukraińców, niektórzy są także naszymi klientami. Wspomagamy ich jak możemy, prywatnie i jako firma.

Oby przetrwali i zwyciężyli!

 
Informacje o produktach
Kakao - ceny będą rosły!
30 kwietnia 

Ceny kakao zaczęły systematycznie rosnąć już w maju 2023, ale problem zaczął być naprawdę widoczny w styczniu 2024, kiedy wzrost w ciągu miesiąca zbliżył się do 20%. W lutym, w porównaniu z grudniem mieliśmy już blisko 50%, a obecnie jest to ponad 250%, więc analitycy przeszli z procentów na krotność i prognozują dalsze wzrosty.

Przyczyn tej sytuacji jest kilka. Po pierwsze, kakaowce są papierkiem lakmusowym zmian klimatu. Wzrost temperatury i susze, zwłaszcza w Afryce Zachodniej, w której znajduje się 60% światowych upraw kakao, spowodowały ogromny spadek zbiorów. Przyczyniły się do tego także choroby i degeneracja kakaowców, coraz częstsze na plantacjach w tym rejonie, zaniedbanych z powodu niskich cen kakao utrzymujących się przez wiele ostatnich lat. Jak zwykle podczas zawirowań na rynku wpływ na ceny mają także działania spekulacyjne, ale analitycy są zgodni, że taniej raczej nie będzie.

My także, w miarę wyczerpywania się zapasów magazynowych musimy podnosić skokowo ceny produktów zawierających kakao. Nasi dostawcy postępują tak samo, zwłaszcza firma ICAM, której produkcja opiera się na kakao - od 1 maja ceny ICAM rosną ok. 30 - 40%.

Sądzimy, że za kilka lat rynek kakao unormuje się, ale trzeba się liczyć ze znacznym wzrostem cen na rynku konsumenckim i możliwym spadkiem sprzedaży.


Nowa pasta owocowa!
15 grudnia 2023

RokitnikRosnąca popularność owocu rokitnika uznawanego za super food (zwanego złotem SyberiI) idzie w parze z coraz większą dostępnością jego przetworów.
Z przyjemnością informujemy, że również w ofercie MEC3 pojawiła się  pasta z rokitnika. Receptury z jej udziałem lada moment będą dostępne na naszej stronie. W naszych lodziarniach próby wypadły znakomicie, i lody szybko zniknęły z witryny mimo jesienno-zimowej pogody.

Na razie to pilotowa partia, ale jeśli ten produkt wzbudzi zainteresowanie to z pewnością wejdzie do naszej oferty na stałe.

Okazje posezonowe - sprawdź!
15 września 2023

Sytuacja w ubiegłym i bieżącym roku powodowała duże wahania rynku, w wyniku których zapotrzebowanie na różne produkty zmieniało się jak w kalejdoskopie. Zdarzały się więc zarówno przerwy w dostawach, jak i nadmiernie rosnące zapasy magazynowe niektórych pozycji. W konsekwencji tego drugiego możemy obecnie zaoferować kilka produktów w wyjątkowo niskich cenach.

Są to produkty MEC3:
zestaw COOKIES ZIARNA & TRUSKAWKI, rabat 50%.
(można także kupić oddzielnie składniki zesatwu:
- 14891 COOKIES ZIARNA & TRUSKAWKI pasta,
- 14890 COOKIES ZIARNA & TRUSKAWKI krem.

zestaw CZOKO PRECEL, rabat 50%

Powyższa oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów, produkty są pełnowartościowe i w oryginalnych opakowaniach.

Nowa mieszanka w proszku
17 sierpnia 2023

Jest już nowa mieszanka podstawowa w proszku do lodów tradycyjnych, BAZA MLECZNA PTM

Została opracowana specjalnie dla frezerów zintegrowanych z pasteryzatorem, potocznie nazywanych kombajnami, ale z powodzeniem można ją wykorzystać w klasycznym pasteryzatorze.

Po dodaniu wody i śmietanki oraz pasteryzacji staje się wysokiej jakości mieszanką podstawową o parmetrach: cukier 17,6%, tłuszcz 6,1%, ssbm 9,5% i sucha masa 35,2%. Daje lody gładkie i trwałe, o wyraźnych akcentach mleczno-śmietankowych.

Wygląda na to, że sezon jeszcze chwilę potrwa, więc zachęcamy do wypróbowania.

Wycofane z oferty
31 lipca 2023

Z przykrością zawiadamiamy, że dwa zestawy MEC3:
- 14290A CARAPINO
- 14365A CHOKISSIMO
oraz ich składowe*, zostały ostatecznie wycofane z oferty.

*poza syropem 14340A CARAPINO.

 
Newsletter

Dowiedz się na czas o nowych produktach, promocjach, ważnych wydarzeniach w branży, nowych przepisach i o wielu innych rzeczach, które mogą dotyczyć także Ciebie.Zarejestruj się!

 
Jesteśmy BIO!
 
Przewodnik
 
Nasze lodziarnie
Lodziarnia MalinovaLodziarnia Ulica Baśniowa
Sigep, Rimini 2017
Sigep, Rimini 2017
Chcesz obejrzeć zdjęcia?
Eee tam... No pewnie!
Close