Proszę czekać...Proszę czekać...
od 1991 r.
Menu główneZobacz nasz profil na Facebooku Przejdź na stronę

Z początkiem roku 2021 życzymy wszystkim przetrwania w dobrym zdrowiu "narodowej kwarantanny", szybkiego zniesienia rujnujących nas restrykcji oraz braku nowych pomysłów w tym zakresie...

Druga fala
2020-11-18

W marcu wydawało się nam, że podporządkowanie się restrykcjom związanym z covid przyniesie poprawę w ciągu kilku tygodni i wręcz zalecaliśmy to naszym klientom.

Utwierdzał nas w tym przekonaniu fakt, że oferowana przez rząd pomoc, mimo bałaganu i wielu niejasności, pozwalała przetrwać pierwszy lockdown wielu lodziarniom, kawiarniom i firmom związanym z branżą.

Obecnie mamy "drugą falę", z kilkadziesiąt razy większą liczbą zakażeń niż w marcu. Mimo, że trudno byłby wykazać bezpośredni związek obecnego stanu z działalnością lodziarni czy kawiarni, uznano jednak za celowe nas zamknąć. Sytuacja jest gorsza niż wiosną, bo nie rysuje się prespektywa jakiejkowiek sensownej pomocy ze strony państwa.

Pozostaje nam próbować ratować się sprzedażą na wynos i czekać na lepsze czasy, których nadejścia jeszcze przed Świętami życzymy wszystkim!

Malinova - wreszcie otwarta!
2020-07-19


...kiedy na początku marca zakończyśmy remont i zaplanowaliśmy otwarcie naszej flagowej lodziarni - zaczął się koronawirus,

...kiedy poluzowano restrykcje i zaplanowaliśmy otwarcie - nasz lokal został zalany w wyniku prac remontowych w budynku,

...kiedy usunęliśmy skutki zalania i zaplanowaliśmy otwarcie ( na 13 lipca, w 19. urodziny lodziarni ) - odmówiła współpracy witryna do lodów, okazało się, że po blisko 15-tu latach pracy wymaga generalnego remontu.

Po raz czwarty zaplanowaliśmy otwarcie na 18 lipca, i tym razem udało się, chociaż nie bez chwilowych perturbacji.

Ale działamy, i dołożymy starań, aby lody w Malinovej znowu stały się produktem referencyjnym, tak jak blisko dwadzieścia lat temu.

Zapraszamy! > zobacz więcej

Zmiany w VAT od 1 lipca 2020
2020-07-01

Wchodzące 1 lipca nowe regulacje VAT-u zawierają także nowe podejście do kwestii kwalifikowania sprzedaży lodów na porcje jako usługi gastronomicznej.

Art. 41 ust. 12f ustawy o VAT przewiduje stosowanie stawki 8% do wszystkich czynności (tj. do dostaw towarów i świadczenia usług), które według PKWiU 2015 są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem. (za ksiegowosc.infor.pl ).

Czyli wszyscy stosujący przy sprzedaży lodów na porcje stawkę 5% muszą ją zmienić na 8%!

Kwestia opodatkowania lodów zapakowanych do pudełka pozostaje otwarta.

Wraca normalność
2020-06-01

Może powoli, ale coraz wyraźniej, o czym świadczą kolejki po lody - dłuższe niż normalnie ze względu na obowiązkowy dystans.

Nasze biuro pracuje już normalnie, od godz. 8 do 16.

Nasi przedstawiciele terenowi są do dyspozycji bez ograniczeń, oczywiście z zachowaniem wymaganych środków ostrożności.
Chętnie pomogą, tak w kwestiach techonogicznych, jak w skorzystaniu z wielu form promocji naszych produktów.

Zanim sezon wejdzie na pełne obroty, jest jeszcze czas na wdrożenie naszej aplikacji "Kalkulator lodów" - to naprawdę pomaga!

Na przełomie maja i czerwca zanotowaliśmy niewielkie, niezależne od nas, problemy z terminowością dostaw. Pracujemy nad tym - zawsze mieliśmy opinię wiarygodnego dostawcy i zamierzamy ją utrzymać.

Zapraszamy też do naszej lodziarni "Ulica Baśniowa", niedługo wznowimy tam praktyki dla klientów. "Malinova" musi jeszcze trochą poczekać.

Teraz potrzeba nam tylko ładnej pogody...

Nasze kalendarze
2020-05-04

Jeśli masz jeden z naszych kalendarzy ściennych (lodowy lub czekoladowy), zwróć uwagę, że pod niektórymi datami umieściliśmy informację, że są to szczególne dni, które można wykorzystać marketingowo.

W czerwcu mamy np.:
- sobota, 20 - początek lata,
- wtorek, 23 - dzień Ojca,
- czwartek 25 - światowy dzień Smerfa,
- piątek, 26 - zakończenie roku szkolnego ( w tym roku może być problematyczne )

a w lipcu:
- wtorek 1 - międzynarodowy dzień Owoców
- wtorek, 7 - światowy dzień Czekolady
- czwartek, 30 - dzień Sernika

My wybraliśmy tylko niektóre dni kojarzące się z naszą branżą, ale dat dedykowanych różnym ( czasem dziwnym ) rzeczom jest dużo więcej.
Wykorzystanie ich jako pretestu do akcji marketingowej zależy tylko od wyobrażni.

Relacje z targów
2020-03-03

Lepiej późno niż wcale - zdjęcia z targów Sigep i ExpoSweet trafiły w końcu do naszych Kronik (link przeniesiony na dól strony po lewej).

Kalendarz
ExpoSweet 2021 - odwołane!21 - 23 lutego


Najważniejsze targi lodziarskie i cukiernicze w Polsce.


ExpoSweet

Były planowane niemal do ostatniej chwili, ale nie udało się.

Zapraszamy za rok...

Szkolenia lodziarskie przed sezonem.1 - 3 marca


Trzy dni intensywnej pracy z lodami w renomowanym centrum szkoleniowym Ashanti w Łodzi - doskonała okazja, by podszlifować wiedzę tuż przed sezonem.

1 - 2 marca 2021 - Profesjonalna lodziarnia cz. 1 i 2
Dwudniowe kompleksowe szkolenie teoretyczne i praktyczne, obejmujące niemal wszystkie podstawowe zagadnienia związane z lodziarstwem rzemieślniczym.
Szczegóły i zapisy => tutaj.

3 marca 2021 - Profesjonalna lodziarnia cz. 3
Szkolenie teoretyczne i praktyczne rozszerzające niektóre tematy z poprzednich dwóch dni, przeznaczone dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę i umiejętności. Może być traktowane jako kontynuacja - dla uczestników poprzednich dwóch dni, lub niezależne szkolenie dla zawansowanych.
Szczegóły i zapisy => tutaj.

3 marca 2021 - Profesjonalna lodziarnia - komputerowe zarządzenie produkcją - warsztaty
Szkolenie z użytkowania aplikacji przeznaczonej dla managerów i pracowników produkcyjnych w lodziarni rzemieślniczej. Dla pasjonatów lodziarstwa może stać się zaawansowanym narzędziem do tworzenia najbardziej śmiałych receptur.
Szczegóły i zapisy => tutaj.

Polecamy chcącym otworzyć własną lodziarnię, oraz praktykom, którym zależy na podniesieniu swoich kwalifikacji.

Sigep 202115 - 19 marca


Sigep

Targi Sigep nie potrzebują rekomendacji, ale w tym roku, ze względu na sytuację, odbędą się one dużo później, oraz w nowej formule, wspomaganej techniką cyfrową.

Spotkania z czekoladą w Ashanti - zmiana!8 - 9 kwietnia


Kolejne spotkania z wyjątkowym specjalistą od czekolady - Salvatore Toma, jednym z najważniejszych fachowców prowadzonej przez ICAM szkoły ChocoCube.

Były planowane na 21-22 stycznia 2021, ale z powodu przedłużenia "narodowej kwarantanny" odbędą się póżniej, w dniach 8-9 kwietnia.

Więcej szczegółów i zapisy:

Warsztaty pralinowe

Demo - masterclass

Zapraszamy!

Informacje o produktach
Świąteczna promocja kremów ICAM14 listopada 2020

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą doskonałych kremów ICAM o wszechstronnych zastosowaniach - zobacz => tutaj.

Starannie dobrane, wysokiej jakości surowce, idealna struktura, naturalny, czysty smak, przystępne ceny. Kremy ICAM są łatwe w użyciu - sprawdzą się w każdej pracowni cukierniczej, w której dba się o jakość wyrobów i satysfakcję klientów.

Nasi doradcy chętnie pomogą w ich wdrożeniu, teraz wyjątkowo opłacalnemu dzięki atrakcyjnej promocji zobacz => tutaj.

YETI wróciły!13 listopada 2020

Najlepsze na rynku pudełka do lodów - YETI marki ALCAS, znowu w naszym magazynie! Duży zapas, w pełnym wyborze!

Opakowania termoizolacyjne YETI20 lipca 2020

Firma Alcas poinformowała nas, że wzrost zamówień na pudełka YETI spowodowany koronawirusem przekroczył możliwości produkcyjne zakładu i zamówienia będą realizowane z opóźnieniem 6-8 tygodni.

Nasz magazyn także jest pusty, bo popyt na tego rodzaju artykuły wzrósł znacznie ponad oczekiwania.

Rozwiązaniem zastępczym są specjalne kubki plastikowe o pojemnościach 500 ml1000 ml oraz dopasowane do nich torebki termoizolacyjne.

Mimo, że droższe od YETI, są one także poszukiwane, ale na razie mamy w magazynie spory zapas.

Nowości 2020 - bestsellery12 lipca 2020

Koronawirus opóźnił rozpoczęcie sezonu i dopiero od końca maja można było oceniać, jak nasi klienci przyjmują tegoroczne nowości MEC3.

Tradycyjnie, dominują zestawy.
Wygrywa linia Cookies - pierwsze miejsce przypadło zestawowi 14821 COOKIES COCOBOOM.

Zaraz po nim plasuje się  także zestaw - 14826 PTYSIE .

Na trzeciej pozycji ex-aequo 14792 QUELLA KAWOWA z kryształkami oraz zestaw 14840 MARSHMALLOW.

Zaraz za podium, ale z wynikami niewiele gorszymi od medalistów ustawiają się 
- 18467 LICZI GRANFRUTTA,
- 14791 QUELLA RUBY,
- zestaw 14827 BUENA WHITE,
- 18466 GRANAT GRANFRUTTA.

We wprowadzeniu tych, oraz wielu innych nowości chętnie pomogą, osobiście lub zdalnie, nasi doradcy klienta.

My polecamy jeszcze co najmniej trzy, naszym zdaniem znakomite produkty:
- zestaw 14832 CROCOCO,
- 14795 CROISSANT,
- 14828 ZŁOTY KARMEL variegato.

Nowości 20207 marca 2020

W tym roku MEC3 zaprezentował wyjątkowo dużo nowości. Opisująca je broszura jest dostępna w Materiałach do pobrania. My mamy jeszcze więcej nowości, bo uzupełniliśmy naszą ofertę o kilka pozycji, których dotychczas nie sprowadzaliśmy do Polski.

W ofercie czekolad ICAM zwraca uwagę nowa czekolada karmelowa VANINI AURUM, a także zapowiedź nowej czekolady CHIMELB z Gwatemali. Pełny katalog produktów ICAM można pobrać tutaj.

Newsletter

Dowiedz się na czas o nowych produktach, promocjach, ważnych wydarzeniach w branży, nowych przepisach i o wielu innych rzeczach, które mogą dotyczyć także Ciebie.Zarejestruj się!

Jesteśmy BIO!
Przewodnik
Nasze lodziarnie
Lodziarnia MalinovaLodziarnia Ulica Baśniowa
© Kames Sp. z o.o.
Powrót na górę strony
Tryb PC
Kroniki
Ochrona danych osobowych