Proszę czekać...Proszę czekać...
Zobacz nasz profil na Facebooku Przejdź na stronę
Kakao - ceny będą rosły!
30 kwietnia 

Ceny kakao zaczęły systematycznie rosnąć już w maju 2023, ale problem zaczął być naprawdę widoczny w styczniu 2024, kiedy wzrost w ciągu miesiąca zbliżył się do 20%. W lutym, w porównaniu z grudniem mieliśmy już blisko 50%, a obecnie jest to ponad 250%, więc analitycy przeszli z procentów na krotność i prognozują dalsze wzrosty.

Przyczyn tej sytuacji jest kilka. Po pierwsze, kakaowce są papierkiem lakmusowym zmian klimatu. Wzrost temperatury i susze, zwłaszcza w Afryce Zachodniej, w której znajduje się 60% światowych upraw kakao, spowodowały ogromny spadek zbiorów. Przyczyniły się do tego także choroby i degeneracja kakaowców, coraz częstsze na plantacjach w tym rejonie, zaniedbanych z powodu niskich cen kakao utrzymujących się przez wiele ostatnich lat. Jak zwykle podczas zawirowań na rynku wpływ na ceny mają także działania spekulacyjne, ale analitycy są zgodni, że taniej raczej nie będzie.

My także, w miarę wyczerpywania się zapasów magazynowych musimy podnosić skokowo ceny produktów zawierających kakao. Nasi dostawcy postępują tak samo, zwłaszcza firma ICAM, której produkcja opiera się na kakao - od 1 maja ceny ICAM rosną ok. 30 - 40%.

Sądzimy, że za kilka lat rynek kakao unormuje się, ale trzeba się liczyć ze znacznym wzrostem cen na rynku konsumenckim i możliwym spadkiem sprzedaży.


Nowa pasta owocowa!
15 grudnia 2023

RokitnikRosnąca popularność owocu rokitnika uznawanego za super food (zwanego złotem SyberiI) idzie w parze z coraz większą dostępnością jego przetworów.
Z przyjemnością informujemy, że również w ofercie MEC3 pojawiła się  pasta z rokitnika. Receptury z jej udziałem lada moment będą dostępne na naszej stronie. W naszych lodziarniach próby wypadły znakomicie, i lody szybko zniknęły z witryny mimo jesienno-zimowej pogody.

Na razie to pilotowa partia, ale jeśli ten produkt wzbudzi zainteresowanie to z pewnością wejdzie do naszej oferty na stałe.

Okazje posezonowe - sprawdź!
15 września 2023

Sytuacja w ubiegłym i bieżącym roku powodowała duże wahania rynku, w wyniku których zapotrzebowanie na różne produkty zmieniało się jak w kalejdoskopie. Zdarzały się więc zarówno przerwy w dostawach, jak i nadmiernie rosnące zapasy magazynowe niektórych pozycji. W konsekwencji tego drugiego możemy obecnie zaoferować kilka produktów w wyjątkowo niskich cenach.

Są to produkty MEC3:
zestaw COOKIES ZIARNA & TRUSKAWKI, rabat 50%.
(można także kupić oddzielnie składniki zesatwu:
- 14891 COOKIES ZIARNA & TRUSKAWKI pasta,
- 14890 COOKIES ZIARNA & TRUSKAWKI krem.

zestaw CZOKO PRECEL, rabat 50%

Powyższa oferta obowiązuje do wyczerpania zapasów, produkty są pełnowartościowe i w oryginalnych opakowaniach.

Nowa mieszanka w proszku
17 sierpnia 2023

Jest już nowa mieszanka podstawowa w proszku do lodów tradycyjnych, BAZA MLECZNA PTM

Została opracowana specjalnie dla frezerów zintegrowanych z pasteryzatorem, potocznie nazywanych kombajnami, ale z powodzeniem można ją wykorzystać w klasycznym pasteryzatorze.

Po dodaniu wody i śmietanki oraz pasteryzacji staje się wysokiej jakości mieszanką podstawową o parmetrach: cukier 17,6%, tłuszcz 6,1%, ssbm 9,5% i sucha masa 35,2%. Daje lody gładkie i trwałe, o wyraźnych akcentach mleczno-śmietankowych.

Wygląda na to, że sezon jeszcze chwilę potrwa, więc zachęcamy do wypróbowania.

Wycofane z oferty
31 lipca 2023

Z przykrością zawiadamiamy, że dwa zestawy MEC3:
- 14290A CARAPINO
- 14365A CHOKISSIMO
oraz ich składowe*, zostały ostatecznie wycofane z oferty.

*poza syropem 14340A CARAPINO.

Sigep 2012
Sigep 2012
Chcesz obejrzeć zdjęcia?
Eee tam... No pewnie!
Close