Proszę czekać...Proszę czekać...
Zobacz nasz profil na Facebooku Mec3Icam

Kalkulator - pomoc

=> Ostatnio wprowadzone
Receptura - zmiana sposobu wyszukiwania surowców

Zamiast dotychczasowych guzików: "Składnik mieszanki" i "Dodatek do gotowych lodów" dodaliśmy pod recepturą puste pole, w którym można od razu wpisać wyszukiwany ciąg znaków. Otwiera się wtedy okno z pasującymi do wpisu surowcami, spośród których można wybrać ten potrzebny.

Zmieniła się także obsługa składników mieszanki i dodatków do gotowych lodów - można je wybrać z jednej listy surowców.

Sposób nawigacji w wyszukiwarce jest opisany w nagłówku okna oraz w punkcie "Tworzenie i edycja pojedynczej receptury / Tworzenie listy surowców".

Receptariusz - zmiana dostępu do niektórych ustawień

Usunęliśmy z menu receptariusza guzik [+].

Dostępne w nim opcje przenieśliśmy do:

- "Klawiatura podręczna" - guzik obok guzika - jest on także dostępny w zakładce "Receptura",

- "Ukryj zerowe kuwety" => nagłówek kolumny z nazwami receptur - zmiana na "Pokazuj tylko zlecone",

- "Ukryj archiwalne" => nagłówek kolumny z nazwami receptur,

- "Pokazuj tylko wybrane" => nagłówek kolumny z nazwami receptur.

Receptariusz - grupowa zamiana surowca

W tej funkcji, uruchamianej z podręcznego menu surowca, wprowadziliśmy ograniczenie. W przypadku, gdy zamieniany surowiec występuje w recepturiuszu jako składnik i jednocześnie jako dodatek do gotowych lodów, można go zamienić tylko na surowiec, który również może być jednocześnie skladnikiem i dodatkiem.

Wprowadzenie
Kilka słów o Kalkulatorze

Kalkulator Lodów jest aplikacją internetową, przeznaczoną dla lodziarni rzemieślniczych. Działa w oparciu o przeglądarki internetowe Firefox i Chrome, w systemach Android i Windows.

Kalkulator może być wykorzystany w różnym stopniu - począwszy od sporadycznego opracowywania pojedynczych receptur (zakładka RECEPTURA) - aż do obsługi i kontroli całej produkcji oraz sprzedaży lodów (zakładki RECEPTARIUSZ i PRODUKCJA).

Duża liczba przykładowych receptur i wzorcowe receptariusze ułatwiają rozpoczęcie i prowadzenie produkcji lodów.

W Kalkulatorze można automatycznie generować składy, wartości odżywcze i inne informacje, a także rejestrować produkcję. Dzięki temu lodziarnia może łatwo spełniać stale rosnące wymagania różnych organów kontrolnych.

Zakres wykorzystania Kalkulatora zależy od chęci właściciela, zaplecza informatycznego lodziarni i kwalifikacji personelu.

Zasady działania aplikacji

Kalkulator jest uruchamiany lokalnie, za pomocą przeglądarki Firefox (zalecane) albo Chrome. Wymaga stałego połączenia z internetem - można go  używać dopiero po zalogowaniu do naszego serwera.

Użytkownik Kalkulatora może zapisywać, w wybranej przez siebie lokalizacji, pliki receptur (.kam) i receptariuszy (.kpp), ale ich otwarcie będzie zawsze wymagało dostępu do bazy danych umieszczonej na naszym serwerze - bez niej są nieczytelne.

Inaczej mówiąc, receptury i receptariusze są zabezpieczone podwójnie - po pierwsze z powodu lokalizacji plików na komputerze lodziarza (my także nie mamy do nich dostępu), po drugie - ich odczytanie nie będzie możliwe bez połączenia z naszym serwerem.

Kalkulator jest unikatowy

Wiele firm oferuje programy dla lodziarzy. Są to albo rozwiązania lokalne, w których użytkownik musi sam dbać o aktualność wszystkich danych, lub sieciowe, w których cała zawartość, łącznie z recepturami, jest umieszczana na serwerze producenta programu.

Pierwsze rozwiązanie jest na dłuższą metę niewygodne, bo wymaga stałego pilnowania zmian w surowcach do produkcji. Drugie - udostępnia wyniki pracy lodziarza producentowi programu lub operatorowi serwera.

Opracowany przez nas Kalkulator Lodów zapewnia, z jednej strony, ochronę receptur i innych danych tworzonych przez lodziarza, z drugiej - bieżącą aktualizację danych surowców i dopasowanie możliwości aplikacji do wymagań formalnych, nakładanych na producentów żywności.

Tworzenie i edycja pojedynczej receptury
Tworzenie listy surowców

Przy pierwszym otwarciu zakładki RECEPTURA będzie ona zawierać tabelkę składającą się z pustego wiersza, w którego polu "Składniki mieszanki" stoi kursor, a poniżej wyświetla się drzewo głównych grup katalogu surowców.
Możemy zacząć budowanie receptury od wpisania w pustym polu fragmentu nazwy lub kodu surowca. Poniżej otworzy się wówczas lista pasujących pozycji wraz z informacją o ich lokalizacji w katalogu oraz oznaczeniami "Składnik" lub "Dodatek" po prawej stronie wiersza.

Opis "Składnik" oznacza, że surowiec może być użyty w recepturze na mieszankę do lodów - nie ma do tego przeszkód technologicznych oraz surowiec ma wpisane wszystkie parametry potrzebne do bilansowania receptury na mieszankę.

Opis "Dodatek" oznacza, że może być użyty jako dodatek do gotowych lodów. Do lodów często stosuje się różne produkty, których nie dodaje się do mieszanki, lecz do gotowych lodów - podczas wydawania z frezera lub później (pasty variegato, kremy, posypki, syropy itp.).

Jeśli przy surowcu znajdują się oba powyższe opisy, można go użyć zarówno jako składnika mieszanki, jak i dodatku do gotowych lodów.Jeśli opis jest jeden, surowiec może być użyty tylko zgodnie z tym opisem.


W miarę wpisywania kolejnych znaków w polu wyszukiwania liczba wyświetlanych pozycji będzie się zmniejszać. Kiedy będzie to a wygodne, możemy przejść na listę klawiszem strzałki w dół i znaleźć potrzebny surowiec poruszając się po liście strzałkami góra/dół lub myszką.

Aby umieścić ten surowiec w recepturze, trzeba kliknąć go myszką lub nacisnąć klawisz Spacja.

Jeśli wybrany surowiec jest składnikiem, lub jest oznaczony jako składnik i dodatek, podświetli się na żółto opis "Składnik", a surowiec zostaje dodany do receptury na mieszankę.

Aby dodać go jako dodatek do gotowych lodów, trzeba kliknąć opis "Dodatek" lub przejść na niego klawiszem strzałki w prawo i nacisnąć klawisz Spacja. Wówczas podświetli się także ten opis, a surowiec zostanie dodany do tabelki "Dodatki do gotowych lodów", która otworzy się poniżej tabelki ze składnikami mieszanki.

Powtórne kliknięcie lub naciśnięcie klawisza Spacja cofa podświetlenie i usuwa surowiec z listy składników lub dodatków.

Jeśli wybrany surowiec jest tylko dodatkiem wybranie go myszą lub klawiszem Spacja umieści ten surowiec w tabelce "Dodatki do gotowych lodów", a opis "Dodatek" podświetli się na żółto.

Aby rozpocząć wyszukiwanie kolejnego surowca, przechodzimy do pola wyszukiwania myszką lub naciskamy klawisz Esc.

Po dodaniu do receptury ostatniego surowca naciskamy klawisz Enter. Okno katalogu surowców zamyka się, a kursor przenosi się do pierwszego od góry pola z zerową ilością surowca.

Jeśli podczas edycji receptury okaże się, że potrzebny jest jeszcze jakiś surowiec, przechodzimy do pola wyszukiwania myszką lub klawiszem Esc.

Struktura tabelki receptury

Projektowanie receptury zaczyna się od wpisania ilości surowców. Zwykle zaczyna się od tych, których ma być najwięcej (np. mleka, wody, śmietanki, owoców lub cukru). Po wpisaniu ilości surowców tabelka wypełnia się wartościami potrzebnymi do projektowania mieszanki do lodów.

Są one umieszczone w kolejnych kolumnach po nazwie i ilości surowca i zawierają:

- zawartość procentową surowca w mieszance

oraz wyliczone ilości składników podstawowych mieszanki wprowadzonych do mieszanki wraz z surowcem.

Składnikami podstawowymi nazywamy:

- cukier,

- tłuszcz,

- SSBM
(substancje stałe beztłuszczowe mleka),

- ISS (inne substancje stałe),

- RSS (razem substancje stałe).

Dwie kolejne kolumny są przeznaczone na 

- cenę kg surowca (z karty surowca lub wpisywaną),

- wartość ilości surowca w recepturze.

Krótkie wyjaśnienia dotyczące każdej z powyższych pozycji są dostępne po kliknięciu w tytuł kolumny i wybraniu opcji Porada.

Po dodaniu pierwszego surowca, nad tabelą pojawią się także pola na wpisanie:

- tytułu receptury,

- nazwy lodów (lody o jednym smaku mogą być robione na podstawie różnych receptur),

rodzaju receptury (można wybrać typowy z rozwijanej listy, lub wpisać własny).

Bilans mieszanki

Bilansowanie mieszanki to podstawowa czynność przy projektowaniu lub analizie receptury. Polega ona na takim dobraniu ilości surowców, aby uzyskać odpowiednie dla rodzaju lodów proporcje pięciu tzw. podstawowych składników mieszanki - cukru, tłuszczu, SSBM, ISS i RSS.

Składniki te są pokazane w kolumnach tabeli mieszanki oddzielnie dla każdego surowca. Na dole tabeli znajduje się podsumowane i zawartość procentowa każdego składnika w mieszance.

Zestaw tych pięciu zawartości determinuje własności lodów i jest nazywany bilansem mieszanki.

Ogólne informacje o zawartościach podstawowych składników umieściliśmy w opcji Porada, w menu tytułu kolumny każdego składnika podstawowego. Więcej o parametrach zaleczanych przez nas do konkretnych mieszanek można się dowiedzieć, wczytując gotowe receptury i przeglądając ich bilans.

Dodatkowe informacje o recepturze

Do receptury można dołączyć opis lub uwagi dotyczące lodów, wpisując je w okienko, które otwiera się guzikiem [+] Komentarz, a także wyświetlić dodatkowe, tworzone automatycznie informacje o recepturze - guzikiem [+] Pokaż skład i wartość odżywczą.

Uwaga - pokazywanie składu i wartości odżywczej nie działa prawidłowo, jeśli jednym ze składników receptury jest inna receptura - pojawia się wtedy czerwony napis "nazwa - brak składników".

Menu receptury

Nad tabelą receptury znajduje się obrazkowe menu:

- wczytanie receptury zapisanej wcześniej w pliku .kam

- wczytanie receptury z katalogu przykładowych receptur

Wskazówka - w obu powyższych poleceniach można wybrać trzy opcje wczytania receptury:

- Wczytaj recepturę - wtedy wczytywana receptura zastąpi wcześniej wczytaną,

- Wczytaj jako składnik mieszanki - wtedy wczytywana receptura zostanie umieszczona we wcześniej wczytanej jako kolejny składnik mieszanki,

- Wczytaj jako dodatek - wtedy wczytywana receptura zostanie umieszczona we wcześniej wczytanej jako kolejny dodatek do gotowych lodów,

- zapisanie receptury do pliku .kam

- eksport receptury do arkusza kalkulacyjnego Excel (eksportują się zarówno dane jak i formuły)

- drukowanie receptury w różnych wariantach

- skopiowanie receptury do receptariusza

- usunięcie receptury

- włączenie numerycznej klawiatury ekranowej

- wyłączenie numerycznej klawiatury ekranowej

Menu składnika receptury

Po kliknięciu w nazwę składnika pokazuje się podręczne menu, w którym są dostępne następujące opcje:

- zmiana kolejności składnika w recepturze

- wymiana składnika na inny z tej samej grupy w katalogu surowców

- przeliczenie ilości składnika do wartości wynikającej z zalecanego dozowania

- wyświetlenie karty surowca

- usunięcie surowca z receptury

- przeliczenie receptury do zadanej ilości składnika

Uwaga - dostępne opcje menu składnika zależą od wybranego surowca - na przykład, kiedy jakiś produkt nie ma określonego dozowania, nie będzie się pokazywać opcja przeliczenia jego ilości według zalecanego dozowania.

Zapisywanie receptury

Każda zmiana w recepturze jest zapisywana w plikach cookies na dysku Twojego komputera. Dopóki nie usuniesz tych plików, ostatnia wersja receptury wyświetli się Kalkulatorze po zalogowaniu.

Gotową recepturę można zapisać - guzikiem - - jako plik z rozszerzeniem .kam.

Zapisując kolejne receptury w tym formacie, można w krótkim czasie stworzyć zbiór plików, pełniący funkcję statycznego archiwum receptur, z których każdą można w razie potrzeby wczytać do Kalkulatora i wykorzystać lub zmienić.

Rada - domyślną nazwą pliku jest nazwa receptury, więc warto zastosować takie nazewnictwo receptur, które ułatwi późniejsze znajdowanie plików.

Znacznie większe możliwości daje zapisanie receptury w receptariuszu. Jest to zbiór praktycznie nieograniczonej liczby receptur zebranych w jednym pliku z rozszerzeniem .kpp.

Wczytywanie receptury z pliku

Zapisaną wcześniej recepturę można wczytać do zakładki RECEPTURA guzikiem , znajdując odpowiedni plik z rozszerzeniem .kam.

Można także wczytać zapisaną w pliku recepturę nie korzystając z menu - wystarczy przeciagnąć plik od okna Kalkulatora.

Przy wykorzystaniu Kalkulatora tylko do obróbki pojedynczych receptur warto utworzyć łatwo dostępny folder, z oczywistą nazwą np.. "Moje receptury" do przechowywania plików. Warto także zadbać o taki dobór nazw, który w przyszłości ułatwi znalezienie szukanej receptury.

Można również wczytać jedną z gotowych receptur, których katalog otwiera się guzikiem .

W obu przypadkach po wybraniu pliku mamy do wyboru:

- wczytanie go w postaci całej receptury do zakładki RECEPTURA (jeśli jest tam jakaś receptura, zostanie usunięta),

- wczytanie receptury jako składnika mieszanki, albo dodatku do gotowych lodów.

Rada - w przypadku dużej liczby receptur zdecydowanie warto utworzyć własny receptariusz.

Kalkulacja

Wielu lodziarzy bardzo interesuje się kosztem produkcji lodów.

Tabela receptury pokazuje koszt potrzebnych surowców po wypełnieniu kolumny z cenami składników.

Ceny produktów, które są w naszej ofercie, można zaktualizować automatycznie. Inne trzeba wpisać ręcznie - szczegółowe wyjaśnienie w menu tytułu kolumny Cena kg / Porada.

Po wpisaniu wszystkich cen wyliczy się dokładny koszt surowcowy 1 kg lodów. Można także sprawdzić koszt porcji, co da pojęcie o potencjalnym zarobku.

Trzeba przy tym pamiętać, że zysk lodziarni zależy od proporcji sprzedaży różnych lodów oraz od wielu kosztów pośrednich (płace, czynsz, amortyzacja, media itp.), więc znajomość kosztu surowcowego pojedynczych lodów jest tylko małym krokiem na drodze do realnej oceny sytuacji.

Rada - dużo większe możliwości obliczeń związanych z kalkulacją daje receptariusz.

Tworzenie receptariusza
Jak zacząć

Receptariusz to uporządkowany zbiór receptur, w którym można przechowywać ich dowolną liczbę.

Receptariusz tworzy się za pomocą funkcji kopiowania receptur w zakładce RECEPTURA, guzikiem .

Polecenie to umieszcza w receptariuszu wszystkie dane receptury znajdującej się w tej zakładce i wyświetla je w postaci jednego wiersza, zawierającego nazwę i parametry receptury.

Dodając w ten sam sposób kolejne receptury tworzymy ich zbiór - receptariusz, który możemy w każdej chwili zapisać w postaci jednego pliku (rozszerzenie .kpp).

Uwaga - Przy kopiowaniu receptury do receptariusza zapisane w niej ceny niektórych surowców mogą się zmienić, jeśli surowce te są już w receptariuszu jako składniki innych receptur i mają wpisane ceny.

Dzieje się tak, ponieważ cena surowca w receptariuszu jest ZAWSZE nadrzędna w stosunku do ceny tego samego surowca w kopiowanej do receptariusza recepturze.

Uwaga - nie strać danych!

W odróżnieniu od zakładki RECEPTURA, zmiany w zakładce RECEPTARIUSZ nie są zapisywane w plikach cookies.

Wylogowanie lub przerwa w sesji (zamknięcie okna przeglądarki na czas dłuższy niż ok.10 minut, uśpienie lub wyłączenie komputera) spowoduje usunięcie receptariusza z pamięci podręcznej komputera.

Radzimy, aby regularnie, w miarę postępów pracy, zapisywać plik na dysku komputera.

Ważne!
Receptariusz zapisuje się w pamięci komputera guzikiem - - jako plik z rozszerzeniem .kpp.

Po kliknięciu w ten guzik pojawia się* lokalizacja ostatnio zapisywanego przez aplikację pliku oraz sugerowana nazwa pliku, zawierająca datę i czas zapisu. Ma to zapobiec nadpisaniu poprzedniego pliku receptariusza, który jest już zapisany w komputerze. Zalecamy korzystanie z tego rozwiązania, pozwala ono uniknąć utraty pliku receptariusza w przypadku błędów zapisu na skutek awarii czy zakłóceń.

*w ustawieniach pobierania plików przez przeglądarkę trzeba wybrać opcję "Pytaj, gdzie zapisać każdy plik".

Lista receptur

Receptury pokazywane są w postaci listy, uporządkowanej alfabetycznie według grup i nazw.
W widoku podstawowym mamy w kolejnych kolumnach następujące dane:

- nazwa receptury

- masa porcji produkcyjnej - (w nawiasie przy nazwie),

- okienko zaznaczenia - zaznaczenie pozwala wybrać receptury, z którymi będzie się coś robić grupowo - np. drukować, eksportować itp.

- liczba kuwet - wpisuje się tu liczbę porcji produkcyjnych (zwykle są to kuwety), aby zaplanować produkcję lub symulować sprzedaż,

- koszt kg - wartość surowców potrzebnych na porcję produkcyjną

Wskazówka - czerwony kolor wartości w kolumnie koszt kg oznacza, że nie wszystkie składniki w recepturze mają wpisane ceny.

- dane bilansowe mieszanki (zawartości procentowe cukru, tłuszczu, SSBM, ISS i RRS)

- sugerowana, obliczeniowa temperatura sprzedaży lodów,

- masa sprzedawanej porcji -

Na liście można pokazać więcej szczegółów, używając linków w tytule kolumny z nazwą:

- nazwę smaku lodów (link "Pokaż smaki")

- komentarze do receptur (link "Pokaż komentarze")

Kalkulacja i lista surowców

Po wpisaniu w którejkolwiek recepturze liczby kuwet większej od zera (tylko liczby całkowite), poniżej listy receptur wyświetli się tabelka kalkulacyjna, w której można obliczyć przychód ze sprzedaży i koszty bezpośrednie (surowcowe). Potrzebne do tego celu są ceny wszystkich użytych surowców.

Ceny te można zaktualizować na liście surowców potrzebnych do produkcji, która pokazuje, po kolei (poniżej tabelki kalkulacyjnej):

- półprodukty MEC3

- inne surowce, które mamy w ofercie,

- pozostałe surowce,

- receptury użyte jako składniki innych receptur w receptariuszu.

Ceny dla pierwszych dwóch grup można wprowadzić automatycznie (Menu "Cena kg" w nagłówku kolumny tabeli surowców). Będą to ceny z naszego bieżącego cennika detalicznego. W przypadku korzystania z promocji i rabatów ceny trzeba wpisać ręcznie

Ceny pozostałych surowców i receptur użytych jako składniki trzeba wpisać ręcznie.

Rada - ceny inne niż cennikowe wyświetlają się na niebiesko, brak ceny jest sygnalizowany kolorem czerwonym (z wyjątkiem ceny wody, której normalna cena jest pomijalna).

Oprócz kalkulacji, tabela surowców może służyć do sprawdzenia, czy potrzebne rzeczy są w magazynie lodziarni, a także do przygotowanie zamówień surowców.

Menu receptariusza

Nad tabelą z listą receptur znajduje się obrazkowe menu:

- wczytanie receptariusza z wcześniej zapisanego pliku .kpp

Można także wczytać zapisany w pliku receptariusz nie korzystając z menu - wystarczy przeciagnąć plik od okna Kalkulatora.

- wczytanie przykładowego receptariusza z bazy danych

Wskazówka - w obu powyższych poleceniach można wybrać jedną z trzech opcji:

Wczytaj receptariusz - receptariusz zostanie wczytany. Jeśli w aplikacji jest wcześniej wczytany receptariusz, zostanie zastąpiony nowym.

Wybierz i dodaj receptury - wyświetli się lista dostępnych w pliku receptur, które będzie można zaznaczyć, aby je dodać do wczytanego wcześniej receptariusza lub utworzyć z nich nowy.

Dodaj wszystkie receptury - dodaje wszystkie receptury do wczytanego wcześniej receptariusza.

- zapisanie receptariusz do pliku .kpp

- tworzenie dokumentów dotyczących receptur z liczbą kuwet większą od zera

- tworzenie dokumentów dotyczących receptur z zaznaczonym polem wyboru

- zamknięcie receptariusza - nie zapomnij zapisać!

- włączenie numerycznej klawiatury ekranowej

- wyłączenie numerycznej klawiatury ekranowej.

Menu wiersza receptury

Po kliknięciu w nazwę receptury pokazuje się podręczne menu, w którym są dostępne następujące opcje:

- usuwa recepturę z receptariusza

- kopiuje recepturę do zakładki RECEPTURA

- wstawia recepturę jako składnik mieszanki lub dodatek w zakładce RECEPTURA

- przelicza recepturę do innej ilości

- kopiuje liczbę kuwet do wszystkich receptur

- kopiuje masę porcji do wszystkich receptur

Oprócz tych funkcji w okienku menu wyświetlają się pola, które można edytować:

- nazwa receptury

- pole do oznaczenia receptury jako archiwalnej

- nazwa lodów

- rodzaj receptury

- opis lodów

- komentarz

a także (bez możliwości edycji) cechy szczególne lodów i tabelka z podglądem receptury.

Przykładowe receptariusze

Dobrym sposobem zapoznania się z możliwościami Kalkulatora jest wczytanie wzorcowego receptariusza o nazwie "Przykład", który znajduje się na liście otwieranej guzikiem .

Przy okazji, może on posłużyć jako źródło własnego receptariusza - jest w nim większość rodzajów i smaków lodów robionych w lodziarniach rzemieślniczych, a dodanie nowych lodów polega z reguły na kopiowaniu i drobnych modyfikacjach istniejących receptur.

Organizacja receptariuszy

Receptariusz jest zapisywany w pamięci komputera w postaci pliku z rorzszerzeniem kpp.
Po kliknięciu guzika otwiera się okno wyboru lokalizacji pliku, a w polu z nazwą domyłsnie pojawia się tytuł receptariusza oraz bieżąca data i godzina. Aby zabezpieczyć się przed utratą danych zalecamy nie nadpisywać poprzednio zapisanego pliku. Kiedy po pewnym czasie zbierze się dużo kolejnych plików, można usunąć starsze, zostawiając ostatnio zapisany.

Zapisany receptariusz można wczytać z pamięci komputera do aplikacji na dwa sposoby:

- guzikiem , który otwiera okno wyboru lokalizacji. Po znalezieniu pliku wczytujemy go w standardowy sposób.

- jeśli zapisany plik jest widoczny w otwartym folderze lub na pulpicie, wystarczy go przeciągnąć do okna alikacji (podobnie jak plik receptury (.kam).

W obu przypadkach aplikacja wyświetli okno dialogowe z opcjami:

Wczytaj receptariusz - receptariusz zostanie wczytany. Jeśli w aplikacji jest wcześniej wczytany receptariusz, zostanie zastąpiony nowym,

Wybierz i dodaj receptury - wyświetli się lista dostępnych w pliku receptur, które będzie można zaznaczyć, aby je dodać do wczytanego wcześniej receptariusza lub utworzyć z nich nowy.

Dodaj wszystkie receptury - dodaje wszystkie receptury do wczytanego wcześniej receptariusza.

Receptury z zaznaczonym polem wyboru

W menu zakładki RECEPTARIUSZ znajduje się guzik . Otwiera on okienko, w którym można tworzyć różne zbiory informacji o recepturach, które mają zaznaczone pole wyboru.

Każdy zbiór można utworzyć w wersji elektronicznej, do wykorzystania na tablecie (polecamy) czy komputerze, albo przygotować zwykły wydruk.

Receptury

Pierwszym takim zbiorem jest lista receptur przeznaczona dla pracowni lodziarskiej. Receptury te są uproszczone i sformatowane dla jak największej czytelności.

Składy i wartość odżywcza

To bardzo istotny zbiór informacji, bo wymagany prawem. Podobnie jak przy recepturach, do wyboru jest wersja na tablet (polecamy) albo drukowana.

Bardzo przydatna jest możliwość swobodnego wyboru danych, które zostaną uwzględnione w pliku lub na wydruku:

- pełne składy zgodne z wymaganiami przepisów o znakowaniu żywności

- tylko alergeny,

- tylko wartość odżywcza,

- tylko wartość energetyczna,

- tylko cechy szczególne (zobacz następny punkt).

Ponadto można wybrać, czy zbiór ma być uporządkowany według rodzajów lodów, a także wpisać nazwę swojej lodziarni.

Rada - zgodnie z prawem, informacja o składach, alergenach i wartości odżywczej musi być udostępniona konsumentom. Praktycznie jest wykorzystać do tego celu prosty, niewielki tablet, na który można skopiować zbiór danych utworzony w wersji elektronicznej.

Cechy szczególne lodów

Etykiety bio, vegan, bez cukru, bez glutenu i bez mleka stały się codziennością. Podawanie takich informacji konsumentom musi być odpowiedzialne, bo pomyłka może się źle skończyć (dla obu stron).

Informacja o szczególnych cechach lodów jest generowana na podstawie danych surowców użytych w recepturze. Dla zachowania tych cech potrzebna jest wyjątkowa skrupulatność przy produkcji - jeśli coś jest bez cukru, to trzeba zadbać, aby tego cukru rzeczywiście nie było.

Ponadto trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że w lodziarniach są produkowane i sprzedawane również zwykłe lody i produkty. Może to spowodować niezamierzoną obecność śladowych ilości mleka, cukru i glutenu, a także składników niespełniających norm wegańskich lub bio, o czym trzeba uprzedzić konsumentów.

Opisy lodów

W zakładce RECEPTARIUSZ, w okienku menu receptury jest pole Opis lodów. Pole te może być wykorzystane do stworzenia listy opisów różnych smaków lodów.

Może ona być adresowane do konsumentów i mieć charakter reklamowy, albo służyć jako instruktaż dla personelu sprzedażowego, który zwykle ma trudność z odpowiedzią na pytanie "z czego są te lody".

Receptury z liczbą kuwet większą od zera

W menu zakładki RECEPTARIUSZ znajduje się guzik . Otwiera on okienko, w którym można tworzyć różne dokumenty dotyczące o receptur mających wpisaną liczbę kuwet.

Uwaga - te dokumenty powstawały sukcesywnie w miarę rozbudowy Kalkulatora. Niektóre przestały być wykorzystywane w praktyce, bo powstały nowe, wygodniejsze możliwości.

Lista surowców

Lista wszystkich surowców potrzebnych do planowanej produkcji.

Arkusz sprawdzania surowców

Lista wszystkich surowców potrzebnych do planowanej produkcji.

Zamówienie

Lista surowców potrzebnych do planowanej produkcji, które można zamówić u nas. Ilości surowców są zaokrąglone w górę do pełnych opakowań.

Receptury dla pracowni

Lista receptur przeznaczona dla pracowni lodziarskiej. Receptury te są uproszczone i sformatowane dla jak największej czytelności.

Arkusz rejestracji produkcji

Arkusz do zapisywania bieżącej produkcji w księdze HACCP, służący jednocześnie jako plan produkcji dla pracowni.

Protokół przekazania lodów / zwrotu kuwet

Dla lodziarni, które sprzedają lody kuwetami.

Produkcja

Łatwość korzystania z zakładki PRODUKCJA zależy od wyposażenia komputerowego lodziarni, ale większość czynności można bez problemu wykonać przy pomocy prostego tabletu z systemem Android lub Windows.

Uwaga!

W odróżnieniu od zakładki RECEPTURA, zmiany w zakładce PRODUKCJA nie są zapisywane w plikach cookies.

Wylogowanie lub przerwa w sesji (zamknięcie okna przeglądarki na czas dłuższy od 10 minut, uśpienie lub wyłączenie komputera) spowoduje usunięcie receptariusza z pamięci podręcznej komputera i utratę wprowadzonych danych.

Rada - warto ustawić opcje automatycznego wyłączania lub usypiania komputera na "nigdy", zwłaszcza w komputerze przeznaczonym do pracowni.

Radzimy także, aby regularnie, w miarę postępów pracy, zapisywać plik receptariusza na dysku komputera.

Lista receptur

Po przejściu do zakładki PRODUKCJA widać listę wszystkich receptur, które zaplanowano do produkcji poprzez wpisanie im w receptariuszu potrzebnej liczby kuwet.

Lista jest uproszczona do nazwy, masy wsadu do frezera i liczby zaplanowanych kuwet, kolejne dane pojawiają się na niej w miarę postępów produkcji.

Przygotowanie mieszanki

Kliknięcie w nazwę receptury, którą chcemy wyprodukować, otwiera interaktywny formularz z recepturą w tabelce.

Dodawanie kolejnych surowców można zaznaczać na formularzu - kliknięcie w wiersz z surowcem powoduje jego podświetlenie na szaro (jeśli kliknięty przez pomyłkę, można się wycofać).

Po zaznaczeniu dowolnej liczby dodanych surowców można zatwierdzić etap produkcji guzikiem [OK]. Wrócimy wówczas do listy receptur, na której, w wierszu z ostatnio użytą recepturą, pojawi się informacja o masie produkowanych lodów i pole do wpisania numeru kuwety.

Ten etap odpowiada najczęstszej czynności w pracowni lodziarskiej - przygotowaniu mieszanki i wlaniu jej do frezera (lub odstawieniu do dojrzenia, jak w przypadku mieszanek owocowych).

Po zatwierdzeniu jednej mieszanki można przygotowywać następną, otwierając formularz potrzebnej receptury.

Wskazówka - wyświetlona zaplanowana liczba kuwet ma charakter informacyjny. Można wyprodukować i zarejestrować dowolną ilość lodów.

Wskazówka - zamknięcie formularza receptury usuwa wszystkie dokonane w nim zaznaczenia i przeliczenia.

Dodatki

Jeśli produkowane lody wymagają dodania czegoś po zamrożeniu, zazwyczaj przygotowuje się to - pastę variegato, posypkę itp. - w czasie pracy frezera. Wtedy można zostawić otwarty formularz receptury, aby widzieć listę przewidzianych dodatków.

Zmiana masy receptury

Na formularzu receptury można też automatycznie przeliczyć recepturę do zadanej masy łącznej lub do zadanej masy dowolnego składnika.

Na przykład, gdy nie chcemy wyprodukować pełnej kuwety, bo załamała się pogoda albo chcemy dopasować recepturę do ilości jakiegoś surowca, którego mamy trochę za mało na pełną kuwetę, albo przeciwnie - trochę więcej, ale chcemy go zużyć w całości.

Aby przeliczyć recepturę, trzeba stanąć na polu z masą składnika (lub podsumowania), wpisać nową wartość i potwierdzić [OK]. Wtedy cała receptura zostanie przeliczona do nowej wartości, z zachowaniem proporcji wszystkich składników.

Zatwierdzenie przeliczonej receptury spowoduje dodanie w tabeli receptur informacji o nowej masie i pola do wpisania numeru kuwety.

Więcej niż jedna kuweta

Jeśli planowana produkcja przewiduje więcej niż jedną kuwetę takich samych lodów, a pojemność frezera na to pozwala, można automatycznie przeliczyć recepturę do jej wielokrotności i przygotować porcję mieszanki od razu na kilka kuwet.

W tym celu trzeba zaznaczyć guzik z potrzebną liczbą kuwet (1..4) - nad tabelką. Receptura zostanie wtedy automatycznie przeliczona do potrzebnego wsadu, a po zatwierdzeniu produkcji, na liście receptur pojawią się pola do wpisania numerów wszystkich kuwet.

Zapisanie produkcji

Fakt wyprodukowania kuwety lodów jest rejestrowany w receptariuszu w momencie wpisania numeru kuwety.

Zapamiętywane są:

- masa lodów,

- numer kuwety

- data i czas operacji.

Przypomnienie - wprowadzone dane są przechowywane tylko w pamięci podręcznej komputera, dlatego radzimy, aby regularnie, w miarę postępów pracy, zapisywać plik receptariusza na dysku komputera.

Rejestr

Przy regularnym rejestrowaniu produkcji lodów, w pliku receptariusza powstaje jej dokładny, chronologiczny zapis. Daje on szerokie możliwości analizowania sprzedaży, bo z perspektywy czasu pokrywa się ona z produkcją. Do prowadzenia takich analiz służy zakładka REJESTR.

Uwaga - przy korzystaniu z opcji kopiowania receptur pomiędzy receptariuszami nie są uwzględniane dane dotyczące zrealizowanej produkcji.

Menu rejestru

Menu zakładki REJESTR pozwala na tworzenie, według zadanych kryteriów, różnych zestawień informacji o wykonanej produkcji, zużytych surowcach oraz teoretycznych przychodach i zysku.

Po wybraniu kryteriów pokazuje się lista receptur (smaków lodów) podobna do tej w zakładce RECEPTARIUSZ, lecz ograniczona do tych receptur (smaków lodów), które zostały wpisane jako wyprodukowane w zakładce PRODUKCJA oraz spełniają zadane kryteria.

Ostatnio użyte kuwety

Coraz więcej lodziarni decyduje się na numerowanie kuwet (cylindrów). Daje to możliwość pełnej identyfikacji wyprodukowanych lodów, pod warunkiem wpisywania do rejestru produkcji numeru kuwety, do której wydano konkretne lody. Dzięki temu, w razie potrzeby (kontroli sanepidu lub własnej, pretensji konsumenta itp.) można każde wyprodukowane (i nie zużyte) lody odnaleźć w rejestrze i sprawdzić wszystkie dotyczące ich zapisy.

Przy dużej produkcji i liczbie smaków znalezienie szukanej kuwety zajmuje trochę czasu, bo trzeba przejrzeć zapisy produkcji z kilku lub kilkunastu dni.

W zakładce REJESTR, po wpisaniu numeru kuwety pokaże się informacja o lodach ostatnio umieszczonych w tej kuwecie.

Mieszanka podstawowa

W zakładce REJESTR, po wpisaniu numeru kuwety pokaże się informacja o lodach ostatnio umieszczonych w tej kuwecie.

Jeżeli znalezione lody zostały wyprodukowane na bazie mieszanki podstawowej, obok numeru kuwety pojawi się wtedy numer mieszanki oraz link POKAŻ LODY Z TĄ MIESZANKĄ. Po jego kliknięciu pokażą sie wszystkie zarejestrowane lody, którym wpisano numer tej mieszanki.

Lody zrobione z konkretnej mieszanki można także wyszukać, wpisując numer mieszanki w wierszu poniżej (LODY WYPRODUKOWANE Z MIESZANKĄ...)

Produkcja w okresie

Ta opcja pozwala na wyświetlenie historii produkcji lodów zrobionych według konkretnej receptury lub smaku.
Kliknięcie w nazwę receptury na liście rozwinie listę wszystkich wyprodukowanych w zadanym okresie kuwet z datami, liczbą, masą i numerami kuwet.

Można skorzystać z opcji szybkiego wybóru kilku typowych okresów:
- ostatnie 30 dni
- ostatnie 7 dni
- ostatni zakończony weekend
- od początku roku
- cały rejestr.

Można także wybrać dowolny okres, wpisując potrzebne daty.

Lista zarejestrowanych lodów jest domyślnie posortowana alfabetycznie, według nazw receptur. Można ją także posortować według wielkości produkcji - całą listę, albo każdy rodzaj lodów oddzielnie.

Eksport danych na stronę internetową

W zakładce "Receptariusz", w nagłówku listy receptur znajduje się odnośnik "Receptury", który rozwija krótkie menu. Jego ostatnia pozycja to polecenie "Twórz listę lodów na www".

Po jej wybraniu pokazuje się tabelka z listą lodów, których receptury mają zaznaczone pole wyboru w receptariuszu. Kliknięcie w wiersz tabelki z konkretnymi lodami powoduje jego podświetlelnie, które oznacza, że dane tych lodów zostaną wyeksportowane na na stronę internetową* lodziarni. Powtórne kliknięcie likwiduje to podświetlenie.

Po zakończeniu aktualizacji listy wystarczy nacisnąć link "Eksport".

Ten prosty mechanizm umożliwa błyskawiczną aktualizację oferty lodów na stronie internetowej lodziarni - za pomocą kilku kliknięć, które może wykonać każdy pracownik po kilkuminutowym przeszkoleniu.

*Eksport danych musi zostać skonfigurowany dla konkretnej strony internetowej, po uzgodnieniu z jej właścicielem ( może się to wiązać z pewnymi kosztami, jeśli strona będzie wymagać przebudowy ).

Sigep 2009
Sigep 2009
Chcesz obejrzeć zdjęcia?
Eee tam... No pewnie!
Close